Τομείς Σπουδών

Πτυχία, διπλώματα αναγνωρισμένα από το κράτος

Στο Ωδείο Πύλου έχετε τη δυνατότητα να εξελίξεται τη μουσική σας παιδεία στο βαθμό που επιθυμείτε. Είτε έχετε στόχο για απόκτηση κρατικού πτυχίου είτε είστε λάτρης της μουσικής και θέλετε να μάθετε να παίζετε το αγαπημένο σας μουσικό όργανο, είμαστε στη διάθεσή σας να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Τομέας κλασικής μουσικής

Σχολή πιάνου

Σχολή νυκτών εγχόρδων

Κιθάρα, λαούτο

Σχολή χάλκινων πνευστών

Τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα

Ακορντεόν

Σχολή μελοδραματικής μουσικής

Υποχρεωτικά θεωρητικά & ειδικά μαθήματα

Θεωρία, αρμονία, σολφέζ, dicteé, prima vista, μουσική δωματίου, ορχήστρα, διεύθυνση ορχήστρας, χορωδία, διεύθυνση χορωδίας, ανάλυση, ιστορία της τέχνης, ιστορία της μουσικής, μορφολογία, οργανογνωσία

Σχολή εγχόρδων

Βιολί, βιόλα, βιολεντσέλο, κοντραμπάσο

Σχολή ξύλινων πνευστών

Φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο

Σχολή κρουστών

Σχολή μονωδίας

Σχολή βυζαντινής μουσικής

Σχολή ενοργάνωσης πνευστών και διεύθυνσης μπάντας

Σχολή ανωτέρων θεωρητικών

Αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση

Μουσικά σύνολα

Χορωδία, συμφωνική μπάντα νέων, παιδική χορωδία

Τομέας Μοντέρνας Μουσικής

Jazz πιάνο

Rock κιθάρα - Blues κιθάρα

Jazz σαξόφωνο

Κρουστά

Μουσικά σύνολα

Εργαστήρια

Blues
Rock
Metal
Funk
Soul
Be-pop
Fusion

Ηλεκτρική κιθάρα jazz

Ηλεκτρικό & ακουστικό μπάσο

Drums

Τραγούδι

Υποχρεωτικά μαθήματα & μαθήματα επιλογής κύκλου σπουδών διπλώματος

Θεωρία, jazz αρμονία, ear training, ρυθμικό ear training, ενορχήστρωση, σύνθεση, ανάλυση, ιστορία της jazz, ιστορία της μουσικής, ιστορία της τέχνης, εισαγωγή στη μουσική τεχνολογία, πρακτική στον αυτοσχεδιασμό, οργανογνωσία, μορφολογία.

Τομέας λαϊκής-παραδοσιακής μουσικής

Πνευστά

Κλαρίνο, καβάλι

Βιολί

Σαντούρι

Λύρα

Λαούτο

Κιθάρα - Μαντολίνο

Κρουστά

Τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, νταϊρές, μπεντίρ, ρεκ

Μπουζούκι

Τζουράς

Μπαγλαμάς

Τομέας Μουσικής Τεχνολογίας

Τεχνογνωσία, υπερσύγχρονος εξοπλισμός και μουσικό λογισμικό τίθενται στην υπηρεσία του σπουδαστή. Ο Τομέας Μουσικής Τεχνολογίας παρέχει στους σπουδαστές του όλες τις απαιτούμενες γνώσεις, από την ηχογράφηση της πρώτης νότας στο ειδικά διαμορφωμένο booth έως την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου. Το μάθημα είναι διαρθρωμένο σε τέσσερα επίπεδα σπουδών συνολικής διάρκειας δύο ετών. Είναι ομαδικό (μέχρι τέσσερα άτομα), με εβδομαδιαία χρονική διάρκεια 90 λεπτών. Οι σπουδαστές παρακολουθούν επιπλέον μία ώρα Θεωρία – Jazz αρμονία. Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες λειτουργούν σταθμοί εργασίας με σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές Mac & PC, επαγγελαμτικές κάρτες ήχου R.M.E., midi keyboards, pro tools system, ανεξάρτητο σύστημα sound monitoring και πολλά μουσικά λογισμικά προγράμματα.

Τομέας ταχύρυθμων συστημάτων μουσικής

Πιάνο – Κιθάρα – Αρμόνιο

Με στόχο τη μουσική καλλιέργεια ενηλίκων με περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο για σπουδές, το Ωδείο Πύλου σχεδίασε ταχύρυθμα συστήματα για πιάνο, κιθάρα και αρμόνιο. Τα συστήματα αυτά απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν μουσική χωρίς να διαθέσουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για μελέτη, αλλά και σε εκείνους που στο παρελθόν αποπειράθηκαν να μάθουν μουσική, αλλά αποθαρρύνθηκαν από τον όγκο και την πολυπλοκότητα των κλασσικών σπουδών.

Εστιάζονται κυρίως στην πρακτική εξάσκηση και εξασφαλίζουν ταχύτατα αποτελέσματα. Σε λίγους μόνο μήνες ο σπουδαστής θα μπορεί να παίζει στο πιάνο, την κιθάρα, το μπουζούκι ή το αρμόνιο, γνωστά κομμάτια ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου όλων των στυλ. Στα ταχύρυθμα συστήματα ενηλίκων η εκμάθηση της βασικής θεωρίας γίνεται την ώρα του μαθήματος και δεν υπάρχει υποχρέωση για συμμετοχή σε εξετάσεις. Το μάθημα γίνεται σε τριμελή έως πενταμελή τμήματα (μία ώρα την εβδομάδα) ή είναι ατομικό (40′).

Προπαρασκευαστικό τμήμα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια Μουσικολογίας

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη επαρκούς προετοιμασίας υποψηφίων για την εισαγωγή -σε περιορισμένο πολλές φορές χρονικό διάστημα- στα τμήματα μουσικών σπουδών των Πανεπιστημίων, το Ωδείο Πύλου δημιούργησε τον ειδικό αυτό τομέα όπου διδάσκονται: αρμονία (ελάχιστο επίπεδο γνώσης για εξετάσεις είναι το Γ’ έτος του υποχρεωτικού μαθήματος της αρμονίας) και dictee. Τα μαθήματα είναι ατομικά ή ομαδικά, διεξάγονται δε, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία των μαθητών. Ο ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας είναι 1 έτος για μαθητές της Γ’ Λυκείου ή αποφοίτους και 2 έτη για μαθητές της Β’ Λυκείου.

Τομέας Μουσικής Προπαιδείας

Η γνώση και η μάθηση μέσα από την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση είναι ο στόχος της Μουσικής Προπαιδείας, που απευθύνεται στα παιδιά της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας. Η ηλικία των 4 ετών είναι η καταλληλότερη για τη γνωριμία με τη μουσική. Τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια καθετί καινούργιο, αρκεί να τους το διδάξουμε με φυσικό τρόπο, σαν παιχνίδι. Η μουσική επιστρατεύει τη φαντασία τους και αναπτύσσει την αίσθηση συγχρονισμού, τη μνήμη, τις οπτικές, ακουστικές και γλωσσικές δεξιότητές τους. Μακροχρόνιες έρευνες έχουν καταδείξει ότι όλα τα παιδιά διαθέτουν μουσικότητα και ότι η ενασχόληση με τη μουσική σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία συμβάλλει αποφασισιτικά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης, βελτιώνοντας τη σχολική απόδοση. Τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική εντάσσονται στην κοινωνία αρμονικότερα από άλλα παιδιά. Οι μικρές μουσικές ομάδες αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας των λιλιπούτειων μαθητών.

Το Ωδείο Πύλου εφαρμόζει δύο συστήματα Μουσικής Προπαιδείας, που είναι αυτόνομοι, πλήρεις δρόμοι και εισάγουν το παιδί στον υπέροχο κόσμο της μουσικής, ενώ την ίδια στιγμή αλληλοσυμπληρώνεται με πολύ θετικά αποτελέσματα. Και στα δύο συστήματα το μάθημα γίνεται σε μικρές ομάδες παιδιών, μία φορά την εβδομάδα.

Μουσικοκινητικό σύστημα

για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών

Η συμμετοχή με κέφι και ζωντάνια στο τραγούδι, οι ήχοι της μουσικής που πρωτογνωρίζουν και βιώνουν τα παιδιά και οι πρώτες αντιδράσεις τους με κίνηση στο ρυθμό τα εισάγουν στο μέτρο, που θα τα συντροφεύσει σε όλη τους τη ζωή. Το παιδί παροτρύνεται να εκδηλώσει στους κόλπους μιας μικρής ορχήστρας κρουστών το έμφυτο ταλέντο του, να σχηματίσει τις πρώτες μικρές μελωδικές φράσεις και να κάνει τις πρώτες περιγραφικές (μιμητικές) κινήσεις, που θα συνοδεύσουν τη μουσική. Τα μαθήματα διαρκούν 18 μήνες.

Σύστημα Orff

για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών

Φέρνει σε επαφή το παιδί με τον πολιτισμό και τις τέχνες με πολύτιμα εργαλεία τη μουσική, την κίνηση και το θατρικό παιχνίδι, με ταμορφώνοντάς το σε ολοκληρωμένη και δημιουργική προσωπικότητα. Μουσική: γνωριμία με το ρυθμό, τον ήχο, τη μελωδία, τα μουσικά όργανα της ορχήστρας Orff (ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, κρουστά, φλογέρα, κ.ά.), το τραγούδι και τις βασικές μουσικές φόρμες, μέσα από μικρές ορχήστρες. Κίνηση: γνωριμία με τα βασικά στοιχεία της κίνησης του σώματος, τους παιδικούς χορούς από όλο τον κόσμο, την κινητική έκφραση και τον κινητικό αυτοσχεδιαμό. Θεατρικό παιχνίδι: γνωριμία με τη μίμηση και τη δραματοποίηση όλων των στοιχείων που τα παιδιά παίρνουν από τη μουσική και την κίνηση.

Εσωτερικός κανονισμός

Ο εσωτερικός κανονισμός περιέχει βασικές πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία του Ωδείου και ακολουθεί τον εσωτερικό κανονισμό των αναγνωρισμένων από το Κράτος Ωδείων, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 11/11/57, με σκοπό να εξασφαλισθεί η πλήρης ενημέρωση του σπουδαστή ή κηδεμόνα του, ούτως ώστε να υπάρξει αρμονική συνεργασία μεταξύ σπουδαστών, εκπαιδευτικών & διοικητικού προσωπικού.

Οι προαγωγικές ετήσιες & απολυτήριες (πτυχιακές – διπλωματικές) διεξάγονται τον Ιανουάριο & τον Ιούνιο, έκαστου σχολικού έτους. Κάθε Οκτώβριο διεξάγονται οι κατατακτήριες & οι επαναληπτικές εξετάσεις.

Το διδακτικό έτος διαρκεί από τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου (έναρξη σχολικών μαθημάτων) έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους & διαιρείται σε 2 εξάμηνα:

  • Α εξάμηνο: Σεπτέμβριος – Ιανουάριος
  • Β εξάμηνο: Φεβρουάριος – Ιούνιος

Όλες οι επίσημες σχολικές αργίεςκαι κάθε άλλη που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

27η Οκτωβρίου, 17η Νοέμβρη, από 24 Δεκέμβρη έως & 6 Ιανουαρίου (Χριστούγεννα – Νέο Έτος), 30η Ιανουαρίου (Τριών Ιεραρχών), Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου (Εθνική επέτειος), από Μεγάλη Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά (Άγιο Πάσχα), 1η Μαΐου (Εργατική Πρωτομαγιά), Γιορτή του Αγίου Πνεύματος και 20η Οκτωβρίου (Ναυαρίνια) – Εορτή τοπικου χαρακτήρα. Μαθήματα που συμπίπτουν με τις επίσημες αργίες δεν αντικαθίστανται.

Τμήματα Κλασικής Μουσικής

Προκαταρκτική: 40’/εβδομάδα ατομικό μάθημα 1 ή 2 φορές/εβδομάδα. Κατώτερο: 40’/εβδομάδα ατομικό μάθημα 1 φορά/εβδομάδα. Μέση: 60’/εβδομάδα ατομικό μάθημα 1 φορά/εβδομάδα. Ανώτερα: 60’/εβοδμάδα ατομικό μάθημα 1 φορά/εβοδμάδα.

Τμήμα Μοντέρνας Μουσικής

Όλα τα επίπεδα 40’/εβδομάδα ατομικό μάθημα 1 φορά/εβδομάδα.

Τμήμα Λαϊκής Μουσικής

Όλα τα επίπεδα 40’/εβδομάδα ατομικό μάθημα 1 φορά/εβδομάδα.

Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής

Όλα τα επίπεδα 40’/εβδομάδα ατομικό μάθημα 1 φορά/εβδομάδα.

Group

60’/εβδομάδα ομαδικό μάθημα 1 φορά/εβδομάδα.

Οι σπουδαστές έχουν υποχρέωση:

Να παρακολουθούν ανελλιπώς τα ειδικά και γενικά μαθήματα.

Σπουδαστές που υπερβαίνουν τις 10 αδικαιολόγητες απουσίες στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής στις απολυτήριες ή προαγωγικές εξετάσεις.

Να λαμβάνουν μέρος σε ετήσιες & προαγωγικές εξετάσεις, ανεξαρτήτου τομέα σπουδών, τάξης και επιπέδου. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι υπό κατάταξη σπουδαστές.

Να συμμετέχουν σε μαθητικές συναυλίες εφόσον προτείνονται από τον καθηγητή τους (θεωρείται μάθημα ιδιαίτερης σημασίας).

Να συμμετέχουν σε συναυλίες, διαγωνισμούς & άλλες εκδηλώσεις μετά από έγκριση της διεύθυνσης του ωδείου.

Να συμμετέχουν σε σεμινάρια και συναυλίες, διαγωνισμούς και άλλες διοργανώσεις του ωδείου (η συμμετοχή τους θεωρείται απαραίτητη για την πολύπλευρη ενημέρωσή τους).

Να ειδοποιούν υποχρεωτικά τη γραμματεία για τυχόν απουσία τους.

Να σέβονται και να διατηρούν τους χώρους του ωδείου καθαρούς, να μην προκαλούν ζημιές στα μουσικά όργανα. Ο ιδρυτής καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίζει διαρκώς το υπάρχον ποιοτικό επίπεδο.

Να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του ωδείου.

Εάν ο σπουδαστής/στρια θελήσει να διακόψει τη φοίτηση πριν την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους, η διαγραφή από το μητρώο φοιτώντων σπουδαστών (Μ.Φ.Σ.) θεωρείται δεδομένη μόνο μετά την ενυπόγραφη συμπλήρωση του εντύπου Αίτηση Διακοπής Φοίτησης από τον κηδεμόνα αυτού/της στη γραμματεία του ωδείου, η οποία και καταχωρείται πλέον στο Μ.Φ.Σ. σύμφωνα με το νόμο που διέπει τη φορολογική λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών.

Η είσοδος στους χώρους διδασκαλίας κατά την ώρα της διδασκαλίας επιτρέπεται μόνο σε μαθητές, διδάσκοντες και εφόρους των σχολών.

Η ενημέρωση από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή γίνεται κατόπιν ραντεβού σε συνεννόηση.

Συνεργασία με το Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ

Το Ωδείο Πύλου και ο εκπαιδευτικός όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ συνθέτουν τις εκπαιδευτικές τους δυνάμεις και υποδομές με σκοπό την από κοινού δραστηριοποίησή τους στο χώρο της ανώτερης καλλιτεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η διαμόρφωση και παροχή προγραμμάτων σπουδών που καλύπτουν κλασικές και σύγχρονες ειδικότητες αιχμής, εναρμονισμένες με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να προσφέρουν στους σπουδαστές τους υψηλού επιπέδου σύγχρονη καλλιτεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και την απαιτούμενη εμπειρία που θα τους καταστήσει ανταγωνιστικούς στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και θα τους εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση.

Παράλληλος στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων με σκοπό την καταγραφή, διατήρηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η συνεργασία με άλλους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς με σκοπό τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κοινωνικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το Ωδείο Πύλου προετοιμάζει σπουδαστές για την εισαγωγή τους στους κλάδους Ηχοληψίας, Μουσικής με Τεχνολογία, Μουσικού Δισκογραφίας & Ζωντανών Ηχογραφήσεων. Έτσι οι σπουδαστές θα μπορούν να παρακολουθούν σπουδές Οργανικής και Φωνητικής Μουσικής καθώς και σπουδές Ανωτέρων Θεωρητικών Μουσικής, σε συνδυασμό με προγράμματα σπουδών στις τρεις αυτές ειδικότητες με δυνατότητα απόκτησης κρατικών αναγνωρισμένων τίτλων, με ισχύ στην Ελλάδα (όπως καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, τον Ο.Ε.Ε.Κ. και το Υπουργείο Πολιτισμού) και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης τίτλων Ανώτατων Σπουδών (Bachelor), καθώς και συνέχισης των σπουδών για μεταπτυχιακά Masters. Παράλληλα τα δύο ιδρύματα αναπτύσσουν προγράμματα επιμόρφωσης σπουδαστών και καθηγητών με εξειδικευμένα σεμινάρια προσαρμοσμένα στη σύγχρονη αγορά εργασίας και προχωρούν στην υλοποίηση ηχογραφήσεων έργων και εκτελέσεων των σπουδαστών και των καθηγητών του Ωδείου και έκδοσης CD.

Ωδείο Πύλου - Σπουδές μουσικής - ΙΕΚ Δομή 1
Ωδείο Πύλου - Σπουδές μουσικής - ΙΕΚ Δομή
Ωδείο Πύλου - Σπουδές μουσικής - ΙΕΚ Δομή

Ηχολήπτης

Ο καλός ηχολήπτης είναι περιζήτητος στη Δισκογραφία (Studio ήχου), τις Συναυλιακές Εκδηλώσεις (PA), τη Ραδιοφωνία, την Ηχοληψία – Μοντάζ για FILM TV – Διαφήμιση (Post Production), την Ηχοληψία σε Mastering και Cutting Rooms.

Μουσική με Τεχνολογία

(Μουσικός με Η/Υ)

Ένας μουσικός μπορεί να συνθέσει και να ενορχηστρώσει με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτή είναι η νέα αντίληψη για τη μουσική της 3ης χιλιετίας και πάνω σε αυτή βαδίζει ένας μουσικός σήμερα. Μπορεί να εργαστεί ως Μουσικός Δημιουργός στο χώρο της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, Δάσκαλος μαθημάτων Μουσικής & Τεχνολογίας, Ειδικός στη Μουσική Τεχνολογία του Studio & στον Μουσικό Προγραμματισμό (programming), Στέλεχος Παραγωγής Ραδιοφωνικών & Τηλεοπτικών Προγραμμάτων, Σχεδιαστής ή Συντάκτης Ιστοσελίδων ή cd rom, στη Διαφήμιση, στα Μ.Μ.Ε.

Μουσικός Δισκογραφίας & Ζωντανών Εμφανίσεων

Η ειδικότητα “Μουσικός Δισκογραφίας & Ζωντανών Εμφανίσεων” απευθύνεται σε μαθητές μουσικής, σε ημιεπαγγελματίες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αυτοδίδακτους μουσικούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συστηματοποιήσουν τις μουσικές τους γνώσεις, να μάθουν τις σύγχρονες μουσικές τάσεις και τη μουσική τεχνολογία και ντις εαφρμόσουν στις επαγγελματικές και μουσικές τους δραστηριότητες σαν δημιουργοί ή εκτελεστές. Ένας μουσικός δισκογραφίας μπορεί να εγαστεί στη Δικογραφία, την Τηλεόραση, τον Κινηματογράφο, το Ραδιόφψνο, τη Διαφήμιση, σε Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε Εκδοτικούς Οίκους, Studio Ηχογραφήσεων & Επεξεργασίας Ήχου, σε Εταιρίες Μουσικής Παραγωγής.

Δείτε περισσότερα

Ανακαλύψτε περισσότερα μονοπάτια της μουσικής του Ωδείου Πύλου

Ωδείο Πύλου

Μουσική παιδεία για κάθε ηλικία. Απόκτηση κρατικού πτυχίου.

Σχολή Χορού

Έκφραση - Κίνηση - Χορός. Ας μάθουμε να μιλάμε τη μυστική γλώσσα της ψυχής.

Επικοινωνία

Γνωρίστε μας! Είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις - πληροφορίες - εγγραφές